Πέτρος Συρίγος | Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Προετοιμασία: 15-20΄

Προετοιμασία: 15-20΄

Μερίδες: 16

Βαθμός δυσκολίας: 1

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 800 γρ. κολοκύθα, τριμμένη
  • 70 γρ. σταφίδες σουλτανίνες, κομμένες σε μικρά κομμάτια + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • 280 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κανέλα + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο (προαιρετικά)
  • 120 γρ. καρύδια, ελαφρώς θρυμματισμένα + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • 180 γρ. φρυγανιά τριμμένη ή 200 γρ. τραχανά γλυκό 
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • λίγο αλάτι
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για το καθάρισμα της κολοκύθας

  • Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα, την ανοίγουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες της, την κόβουμε σε κομμάτια και την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
  • Στη συνέχεια την στύβουμε καλά με τα χέρια μας και την χρησιμοποιούμε στη συνταγή μας.
  • Εναλλακτικά, μπορούμε να ετοιμάσουμε την κολοκύθα από το προηγούμενο βράδυ τρίβοντάς την, αλατίζοντάς την με λίγο αλάτι και αφήνοντάς την στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
  • Στη συνέχεια, στύβουμε καλά με τα χέρια μας την ψίχα της κολοκύθας και τη χρησιμοποιούμε ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής μας.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα, τις σταφίδες, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο (αν το χρησιμοποιούμε), τη ζάχαρη, λίγο αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, την φρυγανιά ή τον γλυκό τραχανά και ανακατεύουμε καλά.

Για τη σύνθεση

  • Αλείφουμε την βάση ενός ταψιού 40×30 εκ. με λίγο λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε περιμετρικά (σταυρωτά) 4 φύλλα φροντίζοντας να είναι μισό φύλλο μέσα στο ταψί και μισό έξω.
  • Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, πασπαλίζουμε τα φύλλα με λίγο λιωμένο βούτυρο χωρίς να τα ακουμπάμε. Στο κέντρο, απλώνουμε ακόμα 1-2 φύλλα ολόκληρα και βουτυρώνουμε.
  • Απλώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν -βουτυρώνοντάς τα- καλύπτοντας με αυτά τη γέμισή μας.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα στα τοιχώματα του ταψιού ούτως ώστε να «σφραγίσουμε την πίτα μας και βουτυρώνουμε.
  • Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή με ένα πιρούνι, τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας μας σε διάφορα σημεία ή χαράσσουμε σε κομμάτια ούτως ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί και να γίνει το φύλλο μας τραγανό.
  • Ψεκάζουμε την πίτα μας με λίγο νερό και την ψήνουμε στον φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Μόλις είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, γαρνίρουμε -αν θέλουμε- με καρύδια και σταφίδες, και σερβίρουμε.