Πέτρος Συρίγος | Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Προετοιμασία: 15-20΄
Προετοιμασία: 15-20΄
Μερίδες: 16
Βαθμός δυσκολίας: 1
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο
- 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 800 γρ. κολοκύθα, τριμμένη
- 70 γρ. σταφίδες σουλτανίνες, κομμένες σε μικρά κομμάτια + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 280 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κανέλα + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. γαρίφαλο (προαιρετικά)
- 120 γρ. καρύδια, ελαφρώς θρυμματισμένα + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 180 γρ. φρυγανιά τριμμένη ή 200 γρ. τραχανά γλυκό
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- λίγο αλάτι
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για το καθάρισμα της κολοκύθας
- Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα, την ανοίγουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες της, την κόβουμε σε κομμάτια και την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
- Στη συνέχεια την στύβουμε καλά με τα χέρια μας και την χρησιμοποιούμε στη συνταγή μας.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να ετοιμάσουμε την κολοκύθα από το προηγούμενο βράδυ τρίβοντάς την, αλατίζοντάς την με λίγο αλάτι και αφήνοντάς την στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
- Στη συνέχεια, στύβουμε καλά με τα χέρια μας την ψίχα της κολοκύθας και τη χρησιμοποιούμε ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής μας.
Για τη γέμιση
- Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα, τις σταφίδες, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο (αν το χρησιμοποιούμε), τη ζάχαρη, λίγο αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, την φρυγανιά ή τον γλυκό τραχανά και ανακατεύουμε καλά.
Για τη σύνθεση
- Αλείφουμε την βάση ενός ταψιού 40×30 εκ. με λίγο λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε περιμετρικά (σταυρωτά) 4 φύλλα φροντίζοντας να είναι μισό φύλλο μέσα στο ταψί και μισό έξω.
- Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, πασπαλίζουμε τα φύλλα με λίγο λιωμένο βούτυρο χωρίς να τα ακουμπάμε. Στο κέντρο, απλώνουμε ακόμα 1-2 φύλλα ολόκληρα και βουτυρώνουμε.
- Απλώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν -βουτυρώνοντάς τα- καλύπτοντας με αυτά τη γέμισή μας.
- Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα στα τοιχώματα του ταψιού ούτως ώστε να «σφραγίσουμε την πίτα μας και βουτυρώνουμε.
- Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή με ένα πιρούνι, τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας μας σε διάφορα σημεία ή χαράσσουμε σε κομμάτια ούτως ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί και να γίνει το φύλλο μας τραγανό.
- Ψεκάζουμε την πίτα μας με λίγο νερό και την ψήνουμε στον φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Μόλις είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, γαρνίρουμε -αν θέλουμε- με καρύδια και σταφίδες, και σερβίρουμε.