Πέτρος Συρίγος | Κριθαρότο με θαλασσινά
Προετοιμασία: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρικής: 20-30 λεπτά
Μερίδες: 6-8
Βαθμός δυσκολίας: 2
Υλικά
- 15 τμχ. μύδια με κέλυφος
- 20 τμχ. κυδώνια, καθαρισμένα
- 10 τμχ. καραβίδες
- 6 τμχ. γαρίδες
- 1 καλαμάρι
- 2 πλοκάμια από χταπόδι
- 11-12 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 2-3 σφηνάκια ούζο (χωρισμένο σε 3 μέρη)
- 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ξερό
- 2-3 σκ. σκόρδο
- 3 τμχ. κρεμμυδάκι φρέσκο
- 1 τμχ. φινόκιο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 300 γρ. ντομάτα κονκασέ ή χυμό ντομάτας
- 1 κύβο λαχανικών
- 1 λίτρο νερό
- 500 γρ. κριθαράκι, μέτριο
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τις καραβίδες στο τηγάνι, ανακατεύουμε και τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με λίγο ούζο, αφαιρούμε τις καραβίδες από το τηγάνι και τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και τα πλοκάμια του χταποδιού κομμένα σε κομμάτια και σοτάρουμε επίσης για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με λίγο ακόμα ούζο, αφαιρούμε τα θαλασσινά από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
- Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε στο τηγάνι το καλαμάρι αφού προηγουμένως το καθαρίσουμε και το κόψουμε σε ροδέλες. Σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά.
- Σβήνουμε και πάλι με το υπόλοιπο ούζο, αφαιρούμε τις ροδέλες του καλαμαριού από το τηγάνι και τις μεταφέρουμε κι αυτές σε ένα πιάτο αφού προηγουμένως κλείσουμε την εστία μας.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει.
- Ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το φινόκιο αφού προηγουμένως το καθαρίσουμε και το ψιλοκόψουμε ζουλιέν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε προσθέτοντας -αν χρειάζεται- λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
- Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνουμε τον πελτέ και τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, 500 γρ. νερό και τον κύβο λαχανικών.
- Βάζουμε το τηγάνι και πάλι στη φωτιά με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κριθαράκι.
- Ανακατεύουμε διαρκώς και σοτάρουμε το κριθαράκι ούτως ώστε να το θωρακίσουμε και να μην λασπώσει.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι, μεταφέρουμε και το κριθαράκι από το τηγάνι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό -αν χρειαστεί- και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις καραβίδες, τις γαρίδες, τις ροδέλες από το καλαμάρι, τα κυδώνια και τα μύδια.
- Προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό αν χρειάζεται, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
- Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο, κλείνουμε την εστία, προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε αφού προηγουμένως περιχύσουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίσουμε με πιπέρι και επιπλέον μαϊντανό.