Πέτρος Συρίγος | Κριθαρότο με θαλασσινά

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Χρόνος μαγειρικής: 20-30 λεπτά

Μερίδες: 6-8

Βαθμός δυσκολίας: 2

Υλικά

  • 15 τμχ. μύδια με κέλυφος
  • 20 τμχ. κυδώνια, καθαρισμένα
  • 10 τμχ. καραβίδες
  • 6 τμχ. γαρίδες
  • 1 καλαμάρι
  • 2 πλοκάμια από χταπόδι  
  • 11-12 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 2-3 σφηνάκια ούζο (χωρισμένο σε 3 μέρη)
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ξερό
  • 2-3 σκ. σκόρδο
  • 3 τμχ. κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 τμχ. φινόκιο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 300 γρ. ντομάτα κονκασέ ή χυμό ντομάτας
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 λίτρο νερό
  • 500 γρ. κριθαράκι, μέτριο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τις καραβίδες στο τηγάνι, ανακατεύουμε και τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με λίγο ούζο, αφαιρούμε τις καραβίδες από το τηγάνι και τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και τα πλοκάμια του χταποδιού κομμένα σε κομμάτια και σοτάρουμε επίσης για 1-2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με λίγο ακόμα ούζο, αφαιρούμε τα θαλασσινά από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε στο τηγάνι το καλαμάρι αφού προηγουμένως το καθαρίσουμε και το κόψουμε σε ροδέλες. Σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά.
  • Σβήνουμε και πάλι με το υπόλοιπο ούζο, αφαιρούμε τις ροδέλες του καλαμαριού από το τηγάνι και τις μεταφέρουμε κι αυτές σε ένα πιάτο αφού προηγουμένως κλείσουμε την εστία μας.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει.
  • Ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το φινόκιο αφού προηγουμένως το καθαρίσουμε και το ψιλοκόψουμε ζουλιέν.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε προσθέτοντας -αν χρειάζεται- λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
  • Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνουμε τον πελτέ και τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, 500 γρ. νερό και τον κύβο λαχανικών.
  • Βάζουμε το τηγάνι και πάλι στη φωτιά με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κριθαράκι.
  • Ανακατεύουμε διαρκώς και σοτάρουμε το κριθαράκι ούτως ώστε να το θωρακίσουμε και να μην λασπώσει.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι, μεταφέρουμε και το κριθαράκι από το τηγάνι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό -αν χρειαστεί- και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις καραβίδες, τις γαρίδες, τις ροδέλες από το καλαμάρι, τα κυδώνια και τα μύδια.
  • Προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό αν χρειάζεται, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
  • Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο, κλείνουμε την εστία, προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε αφού προηγουμένως περιχύσουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίσουμε με πιπέρι και επιπλέον μαϊντανό.