Γιάννης Αποστολάκης | Λαδένια Κιμώλου
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος αναμονής: 1.30-2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 15-20 λεπτά
Μερίδες: 4-6
Βαθμός δυσκολίας: 1
Υλικά
- 500 γρ. νερό κρύο
- 35 γρ. μαγιά νωπή
- 1 κιλό αλεύρι τύπου 00
- 1 κ.σ. αλάτι χοντρό
- 7 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 2-3 ντομάτες
- 1½-2 κρεμμύδια ξερά
- λίγο ανθό αλατιού
- λίγη ρίγανη (ξερή ή φρέσκια) + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 6-7 ντοματίνια
Εκτέλεση
- Παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά, το αλάτι και 4 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.
- Μόλις φουσκώσει, αφαιρούμε τη ζύμη από τον φούρνο και ξεκινάμε να την ανοίγουμε στο μέγεθος της κεραμικής πλάκας (ή του ταψιού μας).
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την κεραμική πλάκα, μεταφέρουμε επάνω της την ζύμη μας και την βάζουμε στον φούρνο στο πρόγραμμα της στόφας για να φουσκώσει (για περίπου 40 λεπτά).
- Αν δεν διαθέτουμε φούρνο με τον συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όσο χρειαστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, απλώνουμε στην επιφάνειά της τα υλικά μας.
- Πρώτα τις 2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες, στη συνέχεια το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτά μισοφέγγαρα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο ανθό αλατιού, λίγη ρίγανη (ξερή ή φρέσκια) και τέλος, απλώνουμε τα ντοματίνια μας αφού προηγουμένως τα κόψουμε στη μέση.
- Βάζουμε τη λαδένια μας στον φούρνο της Wolf όπου την ψήνουμε στην λειτουργία «Stone» για περίπου 15-20 λεπτά ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 250oC, πάνω-κάτω στις αντιστάσεις για περίπου 20-30 λεπτά.
- Προσοχή! Ο χρόνος ψησίματος της λαδένιας μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως π.χ. από το μέγεθός της, από το πάχος της ζύμης, από τον ίδιο τον φούρνο, αλλά και από το αποτέλεσμα (τραγανό ή μη) το οποίο θέλουμε να πετύχουμε.
- Μόλις είναι έτοιμη η λαδένια μας, την αφαιρούμε από τον φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αφού προηγουμένως την πασπαλίσουμε με λίγη φρέσκια ρίγανη και την περιχύσουμε με λίγο ελαιόλαδο.