Πέτρος Συρίγος | Μακαρόνια με κιμά
Χρόνος εκτέλεσης: 15 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Μερίδες: 5
Βαθμός δυσκολίας: 1
Υλικά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ξύλο κανέλας
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 600 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 300 ml νερό
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 700 γρ. σπαγγέτι
- 250 γρ. παρμεζάνα κομμάτι ή γραβιέρα
Εκτέλεση
- Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά τον οποίο σοτάρουμε για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να θωρακιστεί καλά, σπάζοντάς τον με μια κουτάλα σε μικρότερα κομμάτια, φροντίζοντας να μην ανακατεύουμε διαρκώς.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, τον πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
- Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του και προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το νερό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι αφήνοντας το λίγο ανοιχτό και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά, ελέγχοντας ανά διαστήματα μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
- Βάζουμε μια δεύτερη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας τα οποία βράζουμε για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
- Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, τα μεταφέρουμε και πάλι στην κατσαρόλα στην οποία τα βράσαμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Μόλις δούμε ότι ο κιμάς μας είναι έτοιμος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μοιράζουμε τα ζυμαρικά μας σε πιάτα, από πάνω τα περιχύνουμε με τον κιμά, πασπαλίζουμε με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο, και σερβίρουμε.