Πέτρος Συρίγος | Τραγανές κοτομπουκιές στον φούρνο και σπιτικά τσιπς πατάτας

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρικής: 30-40 λεπτά

Μερίδες: 6

Βαθμός δυσκολίας: 1

Για τις κοτομπουκιές

  • 350 γρ. στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 6 φέτες ψωμί του τoστ ή 1½ κούπα πάνκο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τα τσιπς πατάτας

  • 5-6 πατάτες
  • αλάτι
  • λίγη ρίγανη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγη κέτσαπ, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • λίγη μουστάρδα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τις κοτομπουκιές

  • Απλώνουμε τις φέτες από το ψωμί του τοστ σε ένα ταψί και το βάζουμε στον φούρνο στους 100oC για περίπου 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, τις αφαιρούμε από τον φούρνο και τις τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Εναλλακτικά, μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πάνκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170oC.
  • Μεταφέρουμε τα ψίχουλα του ψωμιού σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τη σκόνη του σκόρδου, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ ρίχνουμε τα αβγά, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
  • Σε ένα ακόμα μπολ τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
  • Περνάμε τα κομμάτια το κοτόπουλου (σε δόσεις) από το μείγμα με το αβγό, στη συνέχεια τα βουτάμε στο μείγμα με τη φρυγανιά (τα ψημένα ψίχουλα του ψωμιού δηλαδή) και τα μεταφέρουμε σε ένα ταξί τη βάση του οποίου έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  • Τέλος, ψήνουμε στον φούρνο στους 170oC για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190oC και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά, μέχρι οι κοτομπουκιές μας να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Για τα τσιπς πατάτας

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
  • Τι απλώνουμε σε ένα ταψί τη βάση του οποίου έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε στον φούρνο στους 200oC για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Για τη σύνθεση: Σερβίρουμε τις κοτομπουκιές μας με τα τσιπς πατάτας συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με λίγη κέτσαπ και λίγη μουστάρδα.